Törvény előtti egyenlőtlenség

Rágalmazás miatt emelt vádat az ügyész Igor Matovič ellen. Lássuk, miért éppen rágalmazás miatt, és miért csak Matovič ellen.

Tomáš Benedikovič felvétele

Amikor Matovič 2015 nyarán nyilvánosságra hozta, hogy Robert Ficónak és feleségének, Svetlanának offshore cége van Belize-ben, és két bankszámlán összesen 674 millió dollárjuk van, a kormányfő kijelentette: „A feleségemmel együtt meggyőződésünk, hogy Matovič képviselő a hamis vádaskodás bűncselekményét követte el”. Nos, a jogtudományok docensének és jogászprofesszor feleségének közösen sem sikerült eltalálnia a paragrafust, mert a kerületi ügyész „csak” a rágalmazás vétségéig jutott az akták áttanulmányozása után. Nem véletlenül, és nem is nehéz kitalálni, hogy miért „csak” odáig.

Ha az ügyészség valakire rá akarja bizonyítani a hamis vádaskodás bűncselekményét, akkor bizonyítékokat kell felsorakoztatnia arról, hogy az elkövető tudta, hogy igaztalanul vádol valakit, és ezzel a szándékkal cselekedett. Ami ebben az esetben elég problémás lenne, mert aligha várhatják el Matovičtól, hogy kijelenti: Tudtam, hogy amit állítok, nem igaz, de úgy is nyilvánosságra hoztam, mert Ficónak akartam ártani…

A rágalmazást már nem ennyire nehéz bizonyítani, persze azt sem pofonegyszerű, mert az ügyésznek be kell bizonyítania legalább a közvetett szándékosságot.

Ha a bíróság elfogadja majd az ügyészség bizonyítékait és megbünteti Matovičot, még mindig marad a kérdés, hogy a vak igazság(szolgáltatás) miért csak őt bünteti.

A legfőbb ügyész első helyettese, Peter Šufliarsky költői kérdéssel válaszolt arra a felvetésre, hogy az igazságszolgáltatás csak az ellenzéki pártelnökkel szemben lép fel ilyen keményen: „A törvények és a törvény előtti egyenlőség csak a politikusokra vonatkozik vagy valamennyi állampolgárra?” Ehhez persze hozzátehetnénk még egy költői kérdést: A törvények és a törvény előtti egyenlőség csak az ellenzéki politikusokra vonatkoznak-e, vagy a kormánypártiakra is?

Mindenki emlékszik arra a hangfelvételre, amelyen Robert Fico hangjához „nagyon hasonló” hangon azt mondja valaki, „erre az évre szereztem harmincöt milliót, a jövő évre pedig úgy negyvenet, én, a saját eszemmel”. A hangfelvételt a Sme napilap hozta nyilvánosságra, a kormányfő azt mondta rá, hogy az egész hamisítvány, és feljelenti a lap főszerkesztőjét, mert a nyilvánosságra hozással bűncselekményt követett el.

AZ ELLENZÉK MEGINT FICO FEJÉT KÖVETELI

A Főügyészséget akkor Dobroslav Trnka vezette, Peter Šufliarsky akkor is fontos pozícióban volt, és soha nem rendeltek el törvényszéki vizsgálatot annak megállapítására, hogy a hangfelvétel igazi-e vagy hamis, és kit hallani rajta. Ugyanis ha kiderült volna, hogy a hangfelvétel valódi, akkor Robert Fico ellen hamis vádaskodás miatt eljárást kellett volna indítani. Mert ha ő az, aki a felvételen azzal dicsekszik, hogy a saját eszével mennyi pénzt szerzett, akkor azzal is tisztában kellett lennie, hogy szándékosan hamisan vádolt meg valakit azért, hogy eljárást indítsanak ellene.

A törvények előtti egyenlőségnek nemcsak Matovičra kellene vonatkoznia, hanem Ficóra is.

A szerző a Trend hetilap kommentátora

Ajánló