Ami a rostámon fennakadt

Bugár Béla beszólt 

Kiváló riportot közölt a Denník N arról, milyen a közhangulat a megyei választások előtt Nyitrán. A szerző megemlíti, hogy a mostani kampányban már nem vetették be a magyarkártyát, még a tizenhat éve a posztján levő Milan Belica megyefőnök sem, hiszen ezúttal a Híd is támogatja. Bemutatja őt és vetélytársait is, nem feledkezett meg Farkas Ivánról, az MKP jelöltjéről sem. Aztán feltette a kérdést: Hát akkor ki? Belica, Uhrík, Greššo, vagy a magyar? Bugár Béla erre az elfogultnak semmiképpen sem nevezhető lapot arra figyelmeztette, hogy az a magyar Farkas Iván, az MKP alelnöke, akit épp úgy megilleti, hogy megnevezzék, mint szlovák vetélytársait. Állásfoglalásáról az itteni magyar újságírói nehéztüzérség, amely csaknem naponta, szinte kéjes kárörömmel szidja őt, ezúttal hallgatott. 
Pedig a Híd párt álláspontra helyezkedett. Amiből, ha több lenne, talán segíthetné a hazai magyar-magyar együttműködés kivajúdását, ami a megyei voksolások előtt sem sikerült. Emiatt főleg Nagyszombat megyében zajlik politikai csata. Más a helyzet a nyitrai régióban, ahol Farkas Iván befutó is lehet, ha a magyarok elmennek szavazni. Köztük aligha akad olyan, aki a látszólag megszelídült Milan Belicára voksolna. 

Sorosból sátán - rózsafüzér a politikusok kezében 

Beindult a magyar nemzeti konzultáció, az eredmény borítékolható. 

Senki sem szeretné, ha migránsok sokaságát telepítenék régiónkba. Ám riogatják az embereket, nem tesznek különbséget már befogadott, oltalomra szoruló menekültek és gazdasági bevándorlók között sem. Semjén Zsolt kormányalelnök azt szajkózza, az egész világ Soros György kezében meg a zsebében van. Aradszki András kereszténydemokrata képviselő szerint a milliárdos a kereszténység és a családok ellen támad. Aradszki azt mondja, a sátán elleni harchoz a rózsafüzér a hatásos, a nemzeti konzultáción pedig a lakosság elmondhatja, mit gondol a Soros-tervről. Navracsics Tibor uniós biztos viszont közölte, az Európai Bizottság saját koncepciója alapján tevékenykedik migránsügyben is, de Orbán Viktor azonnal rádörrent, hogy igenis a Soros-tervet hajtja végre. Tény, hogy Soros tavaly Wall Street Journalban közölte, 500 millió dollárral segíti a menekültek eljutását Európába. Szándékai ellen fel kell lépni, de nem úgy, hogy megnyitják Pandóra szelencéjét, mert az idegengyűlölet beláthatatlan társadalmi károkat okozhat. Némi enyhet jelenthet a hangzavarban Beer Milós váci katolikus püspök és sok neves társa, akik humanitárius mozgalmat indítottak az országot eluraló, mesterségesen szított gyűlölet ellen. Ijesztő látni, ahogy normális életet élő polgárok félinformációk, ismeretlen tények és meg nem ismert emberek kapcsán egymás ellen fordulnak - írják felhívásukban, amely szerint az országhatárt, de az emberséges társadalom határait is meg kell védeni. Hányan hallják meg szavukat? 

Horthy-szobor Hodosban? 

Horthy Miklós nem volt háborús bűnös, még fasiszta sem, ahogy a szlovák közvélemény és a nacionalista történészek siserehada bizonygatja. 

Ám egyértelmű felelősség terheli őt a magyar zsidók deportálásáért, a II. magyar hadsereg elpusztulásáért és számos nemzeti tragédiáért. Szobrot demokratikus országokban azoknak emelnek, akiknek életművéről társadalmi konszenzus van. Ezt semmiképpen sem mondhatjuk el Horthyról. 
Vajon gondoltak-e a hodosi református egyházközség tagjai arra, hogy a szoboravatással besározzák a szomszédos Dunaszerdahelyről elhurcolt és a gázkamrákban elpusztult zsidók, valamint a Don-kanyarnál és más csatamezőkön elesett csallóköziek, köztük a saját falujuk áldozatainak emlékét? Egyúttal beárnyékolják a reformáció fél évezredes évfordulója alkalmából megtartott lélekemelő rendezvényeket. Nem tudom, véletlen-e, hogy az aktust az első bécsi döntés évfordulójára időzítették. Igazat adok annak a bloggernek, aki figyelmeztet, hogy vége szakadhat annak a kegyelmi állapotnak, amely mostanság a lecsitult magyar-szlovák kapcsolatokat jellemzi. Még akkor is, ha az avatást a templomkertben, egyházi birtokon tervezik. Remélem, a helyi gyülekezet presbiterei, valamint a polgármesteri hivatal illetékesei a józan eszükre hallgatnak, s nem dőlnek be a magyarországi szélsőségesek szándékainak. Ők majd nagyokat hőzöngenek, vállon is veregetik a hazai szervezőket, aztán hazakotródnak, a következmények pedig a hodosiakra és a szlovákiai magyarokra zúdulnak. 

Ajánló