Az osztrák választási kampányban is megjelent a bevándorlás

A szavazás a hétvégén lesz, de már az eddig vezető út is kész regény. A két nagy párt, a szocialisták és a konzervatívok (SPÖ, ÖVP) az elmúlt választáson már alig bírták megtartani a nagykoalíciót

Utána az elnökválasztáson egyikük jelöltje sem jutott a második fordulóba. Helyettük a balosabb Zöldek, és a jobbszélre tartozó Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje mérkőzött az elnöki székért - a két hagyományos nagy párt jelöltje alig 10-10%-nyi támogatást szerzett az első körben. A 2015-ös menekültválság idején egyértelműen a menekültekkel kemény kézzel bánó Szabadságpárt vezette a közvéleménykutatásokat, most azonban más a helyzet. Mi történt a két év alatt, miért nincs itt a „lázadás“ éve? 

Az elnökválasztáson végül második helyet megszerző Szabadságpárt a második világháború után alighanem a legnagyobb támogatottsággal rendelkező, szélsőségesnek tekintett párt Európában. 
Most is a második helyre mérik, a konzervatívok után, Sebastian Kurzcal a párt élén, és fej fej mellett a szocialistákkal és Christian Kern kancellárral. 

A 27 évesen a külügyminiszteri posztot megszerző Kurz teljesen a maga képére formálta az ÖVP-t, még a párt neve is megváltozott, „Kurz-listaként“ fut, ezután következik nevében a Néppárt. A hagyományos - Merkel által is használt - fekete színt türkizre változtatták. (Egyébként a fekete papi ruháról asszociált szolgálat és gondoskodás ihlette a háború után a keresztény konzervatív pártok fekete színválasztását.) Úgy tűnik, inkább a vidéki választók hiszik el Kurznak, hogy ő a változtatás embere. Kern, a szocialisták jelöltje 2016 májusában lett kormányfő. 

Mindketten kevésbé elkoptatottak a pártpolitika szempontjából, miközben politikai karrierjük már tart egy ideje. 

A két nagy párt képes volt egyfajta személyközpontú politikai arculat felépítésére. A másik nagy jelentőségű döntés, amely befolyásolta a kampányt, hogy mindkét párt elkezdett ötleteket átvenni az FPÖ migrációellenes repertoárjából. Ilyen a burka betiltása közterületen, ennek persze áldozatául esnek a farsangi maszkok is. Több tartományban korlátozták a szociális juttatásokat, illetve családi maximumot vezettek be - az egyik intézkedés az alkotmánybíróság döntésére vár. Az FPÖ viszont azzal vádolja a kormánypártokat, hogy elvette a javaslatait. 

A befutók sorrendje és a lehetséges koalíciók kérdése is nyitott. 

Sokkal több dinamika lehet még az osztrák választásban, mint gondolnánk, és a szlovák, illetve magyar pártokra vonatkozó következtetéseket is levonhatunk majd. 

Ajánló