Fesztivál csak nőknek

El tudnak képzelni egy férfimentes könnyűzenei fesztivált? Első hallásra meglehetősen bizarrnak tűnik, de nem kizárt, hogy Svédországban jövő nyáron lesz egy ilyen.

Emma Knyckare svéd humorista
Fotó: Wikipedia/Julia Lindemalm

Néhány nap leforgása alatt csaknem 60 ezer eurónak megfelelő svéd koronát adott össze több mint 3300 adakozó egy olyan fesztiválra, ahol mind a fellépők, mind a látogatók csak nők lennének. A gyűjtést egy svéd humorista, bizonyos Emma Knyckare indította, akit megdöbbentettek az idei Bravalla fesztiválon történtek. A 40 ezres rendezvényen megerőszakoltak egy lányt, tizenegy másikat molesztáltak. A történtek hatására a szervezők a zárónapon bejelentették, hogy jövőre már nem lesz Bravalla, mert nem tudják garantálni a nők biztonságát. „Egyes férfiak szemlátomást nem tudnak viselkedni” – közölték. Nagy port vert fel az eset, hiszen egy festői helyszínen zajló, közkedvelt fesztiválról van szó, amely épp azért szerethető, mert nincs óriási tömeg, és ahol olyanok léptek fel, mint az Iron Maiden, Robbie Williams vagy Kanye West. 

Aztán csitultak az indulatok, lassan el is felejtettük volna ezt a csúnya ügyet, ha nem robban a hír a férfimentes fesztiválról. Ki tudja, tényleg komolyan gondolta-e eredetileg az ötletgazda, vagy csak így tiltakozott a nők elleni nemi erőszak és szexuális zaklatás ellen? Mindenesetre több ezren jelezték, hogy részt vennének a kétnapos Statement fesztiválon, amelynek egyelőre nincs helyszíne, csak annyi biztos, hogy Svédországban lenne. Természetesen a fellépők nevét sem tudni még, de ez a legkevésbé sem zavarja azokat, akik szimpátiatüntetésként tekintenek az eseményre. 

Az ötlet egyébként nem teljesen új: az Egyesült Államokban 1997 és 1999 között háromszor tartották meg a Lilith Fair vándorfesztivált, amelyen csak női előadók léptek fel. 

A közösségi finanszírozás – crowdfundig – viszonylag új, internetes jelenség, amely világszerte egyre nagyobb szerepet kap a kreatív ötletek és művészi projektek megvalósításában. A tervezett könyvek, filmek, találmányok és startup vállalkozások bemutatkozásai, projektvázlatai alapján a felhasználók eldönthetik, hogy támogatják-e az ötletgazdákat. A közösségi oldalakon meghirdetett projektek sikere az ismerősök aktivitásán múlik, egy jó ötlet már néhány száz támogatóval is komoly sikert érhet el. Kíváncsian várjuk, megvalósul-e ez a női fesztivál, és ha igen, hányan vesznek részt rajta. Azt azonban már most sejteni lehet, hogy külföldről is sokan érkeznének Svédországba emiatt, ami a Bravallánál is sikeresebbé tenné a rendezvényt, hiszen a „törölt” fesztiválon elenyésző volt a külföldiek száma. 

Ajánló