A HÉT ESEMÉNYE

Kopcsay: Van remény, van ellenzék

Van remény! A Fico-kormány­nak van ellenzéke! A polgári jobboldal él! A múlt hétvégi megyei választások annyi optimista üzenetet küldtek szét, hogy legfőbb ideje visszafogni a lelkesedést, és józan fejjel nézni az eredményekre. 

Balról: Alojz Hlina, a KDH, Veronika Remišová, az OĽaNO (egyik) és Richard Sulík, az SaS elnöke
SITA-felvétel

A választási eredmény legmeghatározóbb eleme a meglepetés. Úgy tűnt, hogy a Smer újra teletűzdeli kis piros zászlóival az országot, s a legnagyobb siker az lesz, ha Besztercebányáról sikerül kitessékelni Kotlebát.

Ennél sokkal több sikerült, de azért nem árt, ha néhány ténnyel tisztában vagyunk. A 30%-os választási eredmény ugyan a felével magasabb a múltkorinál, de egyébként semmi extra. S igaz, hogy a Kotleba-féle ĽSNS-nek országszerte csak két megyei képviselője van, de a jelöltjeire összesen több mint 100 ezer ember voksolt!
 
Egy országos választáson, ahol a megyeihez képest kétszeres részvétel várható, Kotleba könnyen feltornázná magát oda, ahol ma van. Tehát a parlamentbe. Tényleg, miért is nem tiltották még be a pártját?
 
A Smer számára azonban lehangoló a megyei választási eredmény. A nagy támogatottság önbizalmat és erős politikai pozíciót adott Ficónak. Ez azonban már nem érvényes. A 2014-es államfőválasztás után Fico újra megtapasztalta, hogy a siker nem automatikus. Azzal a különbséggel, hogy mára a Smer csillaga tényleg leáldozóban van.
 
A meglehetősen ígéretes eredménynek biztatóan kellene hatnia az ellenzéki pártokra, és főként jelzésként, hogy akkor megy jól nekik, ha a választók együtt látják őket. Vagyis minél több együttműködés és minél kevesebb viszály, annál jobb eredmény. Nos, ezen elv szimbolikus „igazolásának” tekinthető Martin Poliačik távozása a Sulík-féle SaS-ből. De végül is, ha nem érezte magát otthon a pártjában, szíve joga kilépni, s tulajdonképpen mindegy, hol horgonyoz le. Végül mindnyájan egy közös ellenzékben találkozunk!
 
A szerző a Sme publicistája

 

Ajánló