Közel sincs vége a közel-keleti vérontásnak

A közel-keleti káoszban újabb frontvonal rajzolódik ki.
Nem elég, hogy Szíriában évek óta megállás nélkül folyik a vérontás, Iránnal szemben az új amerikai elnök egyre keményebb hangot üt meg, és akár az is elképzelhető, hogy felbontja az Obama által kötött megállapodást, végleg az oroszok karjaiba taszítva Teheránt. Ráadásul ezzel éleződik Szaúd-Arábia és Irán ellentéte a szunnita–síita vallási tengely mentén. Emellett az Öböl menti kis monarchiák is megsínylik a két regionális hatalom civakodását, proxy konfliktusok törtek ki. Jemenben régóta polgárháború dúl, egyik oldalról Rijád, a másikról Teherán támogatásával. Az sem lehet véletlen, hogy a jemeni húszi lázadók a múlt héten kilőttek egy rakétát a szaúdi főváros felé – igaz, ezt gond nélkül elhárította a rakétapajzs, de „erős üzenet”, mert a háttérben Irán áll. Közben Jordániában több mint egymillió szír menekült tengődik, Egyiptomban az új katonai diktatúra egyre szilárdabb Sziszi elnök keze alatt. Törökország is gyűjti a maga kihívásait, az Erdogan-rezsim a legelnyomóbb kormányzatok közé jutott a világon, legalábbis a bebörtönzött újságírók és külföldiek számát, valamint az internetes cenzúrát nézve. 
 
Az új frontvonal pedig Libanonban készül. Haríri miniszterelnök Rijádból jelentette be a lemondását azzal az indokkal, hogy Irán és a Hezbollah radikális síita szervezet rátette kezét az országára. Hogy ez pontosan mi mindent jelenthet, még csak találgatjuk. A szunnita Haríri a libanoni alkotmánynak megfelelően több felekezet közt elosztott kormányzatot vezetett, ennek most vége szakadhat. A Hezbollah Izraellel szemben is keménykedik (több háború után), és a szíriai csatákban is felbukkant. Izrael eddig egész jól elkerülte a látható beavatkozást az arab tavasz során összeomlott államok életébe, és most ott tart az újrarendeződés, hogy még a szaúdi vezetők között is van, aki felvette a zsidó állammal való kapcsolatfelvételt az iráni fenyegetés visszaszorítására. 
 
Súlyosbítja a helyzetet a szaúdi belpolitikai válság: a szaúdi koronaherceg már több mint kétszáz családtagját és politikai vezetőt záratott be egy ötcsillagos rijádi szállodába, hogy hatalmát megszilárdíthassa és modernista politikai programját tovább vigye a konzervatív vallási vezetőkkel szemben. Az már csak hab a tortán, hogy az első letartóztatási hullámot megelőző napokban Donald Trump fia éppen ott járt… 
 
Mindebből világos, hogy a közel-keleti helyzet nemhogy csendesedne, hanem újabb robbanás előtt áll. Nagyon kétséges, hogy a szereplők önmérsékletre lennének képesek.

Ajánló