Kitágult a rés a pajzson

A hét érdekes külpolitikai fejleménye: egy hónapos csecsemőkorba léptek a német koalíciós tárgyalások, de Németország még nem a jamaicaiaké, a közös kormányzást nem hozták tető alá, az egyeztetések folytatódnak a CDU/CSU (fekete), a liberális FDP (sárga) és a Zöldek között. (Az országzászlót kiadó színekből: a Jamaica-koalíció.) 

Nem csoda, hiszen ilyen lényt eddig nem látott a német közélet: a jobbközép liberálisokkal és környezetvédőkkel trióban még sohasem vezette az országot. A CSU-elnök bajor kormányfő óv a tárgyalások időbeli korlátozásától, szigorú határidők állításától, mert a fő kérdés most az, képes lesz-e ez a formáció tartósan a közös irányításra. Ennek egyik lényeges tesztje lesz a migrációs témakörben születő kompromisszumok életképessége, menekültstátus, befogadás, letelepedés kérdéseiben. Angela Merkel kancellár a türelemjátszmában nem tehet mást, mint követi Talleyrand klasszikus tanácsát: „sürgősen várakozni”. 
 
*  *  *
A hét legfontosabb magyarországi közéleti híre kellemetlen a kormányzat számára: a miniszterelnök hobbiszenvedélyére mért csapást a legfelsőbb bíróság ítélete, kitágult a rés a pajzson: a társasági adókedvezmény közpénz, vagyis származási helyének firtatása nem kommunista csökevény (by Orbán Viktor), hanem demokratikus jog, az adatokat innentől eltitkolni nem lehet, közérdekűek és kiadandóak. A következő hónapokban a nyilvánosságra zúdulhatnak a listák, hogy mely vállalatok mennyivel támogatták a sport kirakatában lévő labdajátékokat, különösen a kormányfő kedves labdarúgását, s még kedvesebb felcsúti akadémiáját, s nyomában a kormánypárti potentátok futballklubjait. E focipolitikai rétestészta aligha lesz ütőkártya a migráció slágertémájával szemben a kampányban, mégis kellemetlenül erodál, mert magyarázkodásra kényszerít – vagy beszédes hallgatásra.
 
SZOMBATHY PÁL
publicista

 

Ajánló