Robert Fico munkához lát

Robert Fico tudja, mikor kell feltűrni az ingujjat, és munkához látni. Ezt akarta a kormányfő demonstrálni a választóknak az éjszakai műszakkal. Hogy ő bizony érti az éjszakai bérpótlék fontosságát, holott a munkaadók tiltakoznak ellene.

S talán titokban abban is reménykedik, hogy ezzel sikerül néhány százaléknyi pluszszavazatot begyűjtenie a Smernek, miután a párt megint kicsit lejjebb csúszott, már a 25% alá, miközben az ellenzéki SaS–OĽaNO–KDH-hármasfogat 37%-ot gyűjtött be.
 
Mint minden „brigád”, a Ficóé is a felületesség jegyét viseli magán. Emlékezzünk csak az 50-es évek „brigádjaira”, amikor a pékek jártak brigádozni bányákba, a bányászok meg a pékségekbe, és senki sem csinált meg semmit rendesen, de a tervet 200%-ra teljesítettük. Ez az építő lelkesedés egyesek számára végzetes is volt: például a népszerű cseh színészt, Jindřich Plachtát, annyira kimerítették az állandó bányabrigádok, hogy 52 évesen meg is halt.
 
Ficónak az egészségét szerencsére nem tette tönkre az éjszakai „brigád”, de meg sem oldott semmit – főként azok számára nem, akik minimálbérért dolgoznak, s napi szinten szembesülnek a munkatörvénykönyv megszegésével.
 
Az éjszakai műszakban megedződött miniszterelnök néhány nap múlva újra bemutatta kondiját, amikor a képviselők nem akarták befagyasztani a fizetésüket, mert mondjuk az SNS-es Anton Hrnkónak valamiből meg kell varratnia az öltönyeit is. Fico erre azzal fenyegette meg az engedetlen képviselőket, a fizetésekről szóló szavazást összeköti a kormánya iránti bizalmi szavazással, és máris rend lett. Tehát láthatjuk: Fico szava még mindig érvényes, még mindig van tekintélye. Már csak az marad hátra, hogy a kormányfő vegye a lapátot, s takarítsa el a friss havat, majd győzze meg Kimet: ne ökörködjön már a rakétákkal…és meg is van a nemzetközi formátumú politikusunk.
 
MÁRIUS KOPCSAY
a SME publicistája

 

Ajánló