Kotleba hattyúdala

Kínos, provinciális cirkuszi parádénak is nevezhetnénk Marian Kotleba hétfői hattyúdalát a rimaszombati megyeházán, de az epizód ennél sokkal több: azt mutatja, hogy a helyi kiskirályok még ma is azt teszik, amihez kedvük szottyan, s nincs az az úristen, aki fentről megállítaná őket.

SITA-felvétel

A jelenet már-már westernfilmbe illő: ahogyan a besztercebányai megyei parlament alakuló ülésének megnyitása előtt két megtermett fiatalember beállt a tanácsterem ajtaja elé, és nem akarta beengedni a helyi tévé stábját. Hiába volt jelen egy tucatnyi újságíró, több kamera, hiába apellált egy parlamenti képviselő, majd maga az új ispán! Semmi eredmény. Marian Kotleba egyetlen szava kellett hozzá, hogy a fiúk szíve megenyhüljön, s végül beengedjék a tévéseket.

Mindezt békésen végignézte két városi rendőr, jóllehet sor került taszigálásra, illetve fizikai fenyegetőzések is elhangzottak. S demokráciából nagyot alakítottak a megyei képviselők is, akik közül egy sem érezte szükségét, hogy hozzászóljon a dologhoz. Az sem derült ki, hogy az ajtónállókat hivatalosan ki bízta meg, hiszen ettől mind Kotleba, mind Rimaszombat polgármestere elhatárolódott. Csak azt tudjuk, hogy a fiúk csak a volt megyefőnökre hallgattak.

Árulkodó azonban a városi rendőrparancsnok válasza arra a kérdésre, helyénvaló volt-e a jelenlévő két városi rendőr tétlensége. Berecz Péter azt mondta, a polgármester engedélye nélkül semmit sem mondhat az ügyről. S a polgármester persze a biztonság kedvéért fel sem vette a telefont.

RIMAVA TV-BOTRÁNY: A VÁROS HALLGAT A KOPASZOKRÓL

Ezzel azonban sokkal többet mondtak el, mint hinnék. Például azt, hogy a demokrácia elvei egészen máshogy érvényesülnek helyi szinten, ha a helyi hatalmasság úgy akarja. Többszörösen érvényes ez a gazdaságilag elmaradottabb, magas munkanélküliséggel küszködő régiókban, ahol az emberek rettegnek a munkahelyükért. Egy városi poszt elvesztése itt könnyen egyet jelent az ellehetetlenüléssel. Ilyen helyen a helyi politikusoknak még nagyobb a szavuk, s az ellenőrző mechanizmusok még kevésbé működnek. Így a szegényebb régiókban élők halmozottan hátrányos helyzetben vannak: nemcsak gazdaságilag, a demokrácia terén is kevesebb jut nekik.

Szerencsére Kotleba távozott a megyefőnöki posztról, s végre az EU zászlaja is visszakerült a besztercebányai megyeházára. A jelek szerint azonban sokkal tovább tart majd, amíg az EU szellemisége is visszatér Besztercebánya megyébe, beleértve Rimaszombat városát is.

Ajánló